Szappanjaink alapanyagai:
A kakaóvaj egy ehető természetes zsiradék, melyet a kakaóbabból nyernek a csokoládé és kakaó gyártása során. Enyhén csokoládészerű íze és aromája van. A fehér csokoládéban ez az egyetlen kakaókomponens. Elsősorban a száraz bőr ápolószere. A kakaóvajat a legjobb nedvesítőnek is nevezik. Évszazadok óta használják a bőr puhaságának megőrzésére. Egyike a legstabilabb, magasan koncentrált zsíroknak, amely testhőmérsékleten olvad és azonnal felszívódik a bőrben. Magas E vitamin tartalma van.
A kakaóvajat gyakran ajánlják ekcéma és dermatitis kezelésére.
Védőréteget képez a környezet és a bőr között és segíti a nedvesség megtartását.
Ezenkívül a kakaóvaj kakaómassza polyphenolt (CMP) is tartalmaz, mely megakadályozza az immunoglobulin termelődését, melyről úgy tudják hogy a dermatitis és az asztma előidézője.
Terhes nők régóta használják a kakaóvajat a terhességi csíkok megakadályozására, és a kellemes illatú anyag számtalan más, bőrön alkalmazott készítményben is megtalálható. Gyakran alkalmazzák aromaterápiás masszázshoz a relaxáció és jóérzés elősegítésére. Nagyon jól hidratál, benn tartja a bőrben a nedvességet és megvédi a kiszáradástól.
A szőlőmagolaj napérlelte szőlőszemek magvából készül, és linolénsav tartalmával tűnik ki. Zöldessárga színű, jellegzetes illatú, mely a feldolgozott szőlőéhez hasonlít. Ízét 200 °C felett is megtartja, füstpontja 250 °C ezért más olajoktól eltérően sütési hőmérsékleten kevesebb káros égéstermék keletkezik. Az E-vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik. A szőlőmagvak gazdagok procyanidinokban. Ezek a flavonoidokhoz tartoznak, amelyek az anthociánokkal (aromaanyagok) állnak rokonságban. A procianidin a C- és B-vitamin, valamint a béta-karotin mellett ma a legismertebb gyökfogó, tehát antioxidáns. Hatékony kozmetikai szer: a bőr simaságát, rugalmasságát biztosítja, megelőzi korai öregedését, képes a kollagén szöveteket regenerálni, növekedésüket stimulálni, a petyhüdt bőr állapotát javítani. A bőrbe könnyen és gyorsan felszívódik, különösen alkalmas száraz, érett bőr ápolására. Számos előnyös élettani tulajdonsága miatt valamennyi növényi olajfélénél értékesebbnek tartják.Külsőleg alkalmazva főleg a kozmetikai célú felhasználása jelentős:
A mandulaolaj a legelőkelőbb növényi olajok egyike. Igen kiváló hatású a száraz és érzékeny bőrre, ezért a bőrápoló kozmetikumok fontos alkotóeleme. A mandulaolajat a rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozó mandulafa (Amygdalus communis) nemesített, édes ízű (édes mandula) terméseiből préseléssel nyerik ki (megj.: a keserű ízű mandulából illóolajat állítanak elő, és azt parfümkészítéshez használják). A mandulaolaj legnagyobb részét két olyan zsírsavösszetevő (linolsav és olajsav) alkotja, melynek fontos szerepe van a bőr védelmében és a bőr szárazságának megszüntetésében. Általános bőrápoló szerként csecsemőknél és gyermekeknél egyaránt használható. A mandulaolaj fontos alap (bázis) olaja számos masszázsolajnak és kozmetikai készítménynek, és önmagában is használható valamennyi bőrtípus kezelésére. Más, sajátos összetételű és hatású zsíros olajokkal (pl. jojoba, búzacsíra, makadámdió) jól keverheti. Ez utóbbiakból rendszerint 10-20%-t adnak az alapolajként használt mandulaolajhoz. A mandulaolaj önmagában is jól használható a bőr ápolására. Kedvelt vivőanyag, sima, szinte szagtalan, sok proteint tartalmaz. Az egyik leggyakrabban alkalmazott és legkedveltebb vivőolaj. A mandulaolaj természetes hatóanyagai nyugtatják bőrt. Bőre csodálatosan rugalmassá válik. A mandulaolaj minden bőrtípusra jó, különösen alkalmas az ekcémás bőr kezelésére. A bőrápolásra szánt illóolajat mindig célszerű legalább egy hordozóolajjal hígítani, mielőtt a bőrre kennénk. A hordozóolajjal elegyített esszencia enyhébb és könnyebben kenheti. Telítetlen zsírsav tartalma miatt védőréteget képez a bőrön, ezáltal óvja annak hidrolipid köpenyét a külső hatások - például a szél és a hideg - ellen. A benne lévő E-vitamin a levegőben található nehézfémeket köti meg. Enyhíti a viszketést, a bőr ingerlékenységét és a gyulladásokat, ezen kívül megnyugtatja, puhábbá, simábbá teszi a bőrt. Alkalmas száraz, érdes felületekre is. Kiválóan vegyül illóolajokkal.
A repceolaj vagy más néven a (canola-olaj) a repce növény (Brassica napus) magjából készül, mely sötét színű és jellegzetes aromája van. Hidratálja a bőrt.
A kókuszolaj vagy más néven kókuszvaj (Oleum Cocois) a kókuszpálma (Cocus nucifera) magjának szárított beléből (koprából) készített növényi olaj. A szárított táplálószövet vagy kopra értékes exportcikk a termelő országokban. A frissen sajtolt kókuszolaj színe fehér, íze és szaga különös, de kellemes. Könnyen avassá válik, ilyenkor íze és szaga csípős, karcos lesz. A kókuszolaj szobahőmérsékleten vajszerű 24°C-on megolvad.
Három fajtája ismeretes az olaj készítésének módja szerint:
A hidegen sajtolt kókuszolaj folyékony átlátszó tiszta folyadék. Amennyiben az olajat nem hőkezelik, akkor hidegen sajtolt kókuszolaj, így a kókusz minden pozitív tulajdonsága megjelenik az olajban kellemes kókuszaromájú lesz és a szerkezete sem módosul.
A szűz kókuszolaj mechanikus úton előállított olaj, mely nem esett át az RBD (Refinig, Bleaching, Deodorizing vagyis finomítás, színtelenítés, szagtalanítás) folyamatán és nem is hidrogénezték. A nemzetközi szóhasználat a szűz és hidegen sajtolt kifejezéseket szinonímaként használja, ám ez nem pontos mivel a tudományos jelentésük mást takar.
Az olaj színe sárgás, íze és szaga semleges, 24°C alatt dermed. A finomított kókuszolaj RBD eljáráson megy keresztül, így tiszta, szintelen és szagtalan olajat kapunk, amely kiválóan alkalmas sütéshez, főzéshez. A finomítás során az olaj elveszíti a benne található értékes vitaminokat és aminosavakat, így a szervezet számára értéktelenebb olajat kapunk.
A kukoricaolaj kukorica növény (Zea mays) magjából préselt olaj könnyen és olcsón előállítható, a gasztronómiai célú felhasználását a semleges íze, színe és illata nagyban segíti. A kukoricaolaj sok más célra is felhasználható. Az egyik legjelentősebb felhasználási módja a biodízel előállítás, mivel nagy mennyíségben termelik a kukoricát alternatív üzemanyagként hasznosítható a belőle nyert olaj. A kozmetikai ipar is jelentős felhasználó szappanok, krémek, testápolók alapanyaga. Ezeken kívül festékek, tinták, nitroglycerin, rovarirtók, gyógyszerek alapanyaga és textíliák gyártásánál is felhasználják. A művészek az olajfestmények készítésénél a festék hígítására használják. Kedvező hatásai vannak a bőr különböző megbetegedéseire például a pikkelyes ekcémákra, puhává és rugalmassá teszi a bőrt. A haj és fejbőr bántalmainál is segíthet és akár a korpát is képes eltüntetni. Allergiáknál, asztmáknál és idült fejfájásoknál is eredményesen alkalmazható.
Az olívaolaj az olajfa (Olea europaea) csonthéjas terméséből, az olajbogyóból előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű folyadék. A legelterjedtebb olaj a szappankészítésben. Lágyítja és fiatalítja a bőrt. Finom, lágy állagot biztosít.
A pálmaolaj az olajpálma (Elaeris guineensis Jacq.) nevű növény húsos gyümölcshéjából sajtolt zsíros olaj. Az olaj frissen sajtolva vajszerű, narancssárga, ibolyához hasonló illatot áraszt, és enyhe, jellegzetes íze van. Huzamosabb ideig levegőn tárolva színtelenné válik, szaga és íze avas jellegű lesz. A pálmaolaj hidrogénezés hatására szobahőmérsékleten szilárd disznózsírra emlékeztető állagúvá válik. A terméshús és a mag 60-70% zsiradékot tartalmaz. A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi olaj a világon. Jelentős felhasználók a margarint előállító vállalatok és a kozmetikai ipar is. A pálmaolajat megtalálhatjuk többek között a testápolókban, szappanokban, samponokban, kézkrémekben, rúzsokban, margarinban, csokoládéban, a legtöbb desszertben, de kenőanyagok és biodízel is készül belőle.
A mogyoróolaj intenzív mogyoróaromája minden salátához és teljes értékű élelmiszerhez is jól illik. Ugyanakkor kiváló bőrtápláló olaj is, amely számos különféle bőrápoló termék összetételében megtalálható. A mogyoró 60%-ban tartalmaz zsíros olajat, 18%-ban fehérjét, valamint sok enzimet és nyomelemet (főként mangánt és ként). Nagyon magas az E-vitamin-tartalma is.
A sáfrányos szekliceolaj (angolul: safflower oil) a sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius L.) vagy más néven olajözön vagy pórsáfrány nevű növény magjaiból sajtolt növényi olaj. A sáfrányos szeklicemag olaját igen magas linolsavtartalom jellemzi, emellett említésreméltó még A, E (antioxidáns hatású α-tokoferol) és K vitamin tartalma is. A magas linolsavtartalom könnyűvé teszi az olajat, mely így kevésbé zsírozó hatású, nem filmképző, gyorsan, de nem igazán mélyen szívódik be a bőrbe. Ezek a tulajdonságok elsősorban a normál, ill. a zsíros bőr ápolására teszik alkalmassá ezt az olajat, de emellett helye lehet minden típusú bőr ápolásában, elsősorban testápolók, könnyű arckrémek és szappanok alkotórészeként.
A méhviasz a mézet termelő méhek váladéka, melyből a méhek a kaptárban felépítik a hatszögletű sejtek sokaságát, a lépet. A méhviasz kiválasztásakor még átlátszó; mélysárga színét később a pollenek ill. a propolisz adja meg. Kozmetikai célokra gyakran kifehérített méhviaszt használnak (Cera alba), melyre már a természetes méhviasz kellemes illata sem jellemző. A méhviasz kinyerésére és szennyeződésektől való megtisztítására többféle módszert is alkalmaznak, pl. a forró vizes kiolvasztást.
A shea vaj az afrikai sheafa, más néven karitéfa (latin nevén Vitellaria paradoxa, régebbi nevén Butyrospermum Parkii) gyümölcsének magjából nyert zsír. A sheafa kizárólag Közép-Afrika ún. „shea övezetében" fordul elő, mely egy észak-dél irányban kb. 3-500 km-es kiterjedésű sáv Szenegáltól Ugandáig. Két alfaja létezik, a paradoxa és a nilotica. A karitéfa általában húsz év után virágzik először és termi kb. 4 cm-es, zöld színű, kerekded, csonthéjas gyümölcseit. A kb. 50% zsiradékot tartalmazó magokból kinyert shea vaj minősége, színe, illata, beltartalmi értéke a fa fajtájától, termőterületétől, a szüretelés időpontjától és a feldolgozás módjától függően nagyon változatos lehet. A finomítatlan, tradicionális kézi feldolgozás eredményeképpen létrejövő shea vaj törtfehér, bézs, vagy sárgás színű, semmi esetre sem zöld, barna, vagy szürkés színű. Jellegzetes, csak a shea vajra jellemző illata van. Szobahőmérsékleten szilárd, de puha állagú, kézbe véve viszont olvad. Olvadáspontja fajtától függően 24-38 oC között van. A kíméletes feldolgozásnak köszönhetően beltartalmi értékei megmaradnak. A karitéfa paradoxa alfajának magjából kinyert vaj nagy mennyiségben (kb 5-10%) tartalmaz ún. elszappanosíthatatlan összetevőket, melyek intenzíven ápolják a bőrt. A shea vaj ezen kívül sok E és A vitamint, illetve allantoint és antioxidáns hatású anyagokat, mint pl. katekint is tartalmaz. A shea vaj csodálatos hatását a következő területeken fejti ki:
- önmagában használható bőrápolóként, segítve a bőr tápanyagellátását, hidratációját, rugalmasságának megőrzését, ezen keresztül hátráltatja a bőr öregedését, a ráncok kialakulását
- ekcémás bőr ill. neurodermitis esetén a legkiválóbb ápolószer
- regeneráló, sebgyógyító hatású
- kiváló ajakápoló
- segít a terhességi csíkok kialakulásának megelőzésében
- masszázshoz is alkalmas
- törékeny körmök, ill. haj ápolására is használható
- 2-es faktorú fényvédő
- napozás után nyugtatja az irritált bőrt
- kiváló babapopsi kenőcs
A mangóvaj Botanikai megnevezése (INCI) - Mangifera indica
Származási helye- India és Malajzia, bár a mangófa mindkét féltekén megtalálható. Eltarthatósága - 2 év (optimális esetben)
A Föld egyik legmagasabb olajtartalmú gyümölcse. A mangóvaj trópusi termék, összetétele hasonló a shea- és kakaóvajhoz.
C-vitamint és esszenciális zsírsavakat tartalmaz, antioxidáns képessége eltér a fenti két vajtól. Kevésbé szappanosítható, ezért kiváló a száraz, repedezett ajakhoz. Természetes formában édes illatű és dió jellegű. Általában krémes színű és szobahőmérsékleten kemény. Testhőmérsékleten elolvad és finoman felszívódik.Kozmetikai termékek gyakori alapanyaga. Bőrgyógyászok gyakran ajánlják a mangóvajat a ráncok kezelésére.
A legtöbb ember, aki 4-6 héten keresztül naponta használja, saját bőrén is megtapasztalja a bőröregedés, a vonalak és ráncok csökkenő mértékét.A mangóvaj természetes, magasan oxidatív tulajdonságú bőrápoló krém.
Gyógyítja a sérüléseket, relatív magas szaponintartalmának köszönhetőn regeneráló hatású. Tradicionálisan az esőerdőkben és trópusokon használják a bőr puhításához, lágyabbá tételéhez, bőrtápláláshoz. Visszaállítja bőr rugalmasságát és csökkenti a bőrsejtek degenerációját. Enyhe védelmet nyújt az UV sugárzás ellen.
Miért érdemes mangóvajat használni:
Hatásosan kezeli a száraz bőrt
Gyógyítjaa bőrön megjelenő pörsenéseket, és a felhámot szoláriumozás után
Kitisztítja a foltokat és ráncokat
Megszabadít a viszkető bőrtől
Gyógyítja a napozástól megégett bőrt
Uraknak borotválkozáshoz, hölgyeknek bikinivonal vagy hónalj kezeléséhez kitűnő
Helyrehozza a a bőr sérüléseit és a repedezéseket
Nedvesíti és puhítja a durva, kemény, bőrt
Megakadályozza a hideg időjárás okozta bőrsérüléseket
Elősegíti a bőr megfiatalodását és egészségét
Megakadályozza a terhességi csíkok kialakulását
Gyógyítja a rovarcsípés okozta sérüléseket
Enyhíti a bőrallergiát
Csillapítja és gyógyítja az izomfáradtságot, fájdalmat és feszülést
Ekcéma és dermatitis kezelésére alkalmas
Hatásos a mikroráncok kialakulásának megakadályozásában
A földimogyoró olaj: nagyon jó habzást ad a szappannak, és tele van vitaminnal: táplálja a bőrt. A földimogyoró terméséből hideg sajtolással készített szagtalan, nehezen avasodó, könnyen a bőrbe szívódó, E-vitaminban gazdag olajat minden bőrtípusra, különösen a száraz,
erősen igénybe vett bőr ápolására.